Amsterdam V

Vrolijke en hongerige mensen, geïnspireerde en fotogenieke gerechten, goed bier, knapperig brood en een mooie verzameling foto’s én filmpjes. Het was er allemaal tijdens de intieme en succesvolle vijfde editie van de Amsterdamse Slideluck, in het hartje van de hoofdstad.

Een respectabele hoeveelheid liefhebbers van lekker eten, goed gezelschap en inspirerend fotowerk vulde voormalige kunstenaarssociëteit De Kring tijdens Slideluck, dit jaar gekoppeld aan Fotofestival Unseen. Het grootste deel van de genodigden had de boodschap goed begrepen: er waren prachtige, met veel liefde en bloemen gedraaide Vietnamese rijstloempia’s, gluten- en suikervrije brownies, crostini’s met artisjok-walnoot tapenade, parelgort- en bietensalade en klassiekers als caprese-spiesjes, coq au vin en paddestoelenrisotto. Het buffet werd inmiddels traditiegetrouw geflankeerd door subliem brood van Gebroeders Niemeyer, snoepkunst van Papabubble, olijfolie van Meewig & Zn. en koele biertjes van de Brooklyn Brewery. En door twee binnengesmokkelde pizza’s van een lokaal restaurant – die overigens als eerste op waren.

Een groot deel van de mensen bleef begrijpelijkerwijs hangen bij het buffet, maar ook rond de bar van De Kring, gerund door buitengewoon vriendelijk en fotogeniek personeel, werd er getafeld, gelachen en gepraat, voornamelijk over eten en met een scheef oog naar de prijzen van de raffle, die voor het begin van de slideshow verloot werden. Er waren o.a. dinerbonnen van Couscous Club, Instock en Wilde Zwijnen, het kookboek van Hemelse Modder, ontbijtbonnen van Gebroeders Niemeijer, fotoprints van Fotolab Kiekje,  een kookworkshop van Keizer Culinair,  een grote zak snoep van Papabubble, olijfolie van Meeuwig &Zn., kaartjes voor de film Life van OneEntertainment, GUP magazines, een pikant fotoboek van Kesselskramer, en boodschappen van De Krat.

Na afloop van de raffle en de verdeling van het overgebleven eten over enkele doggy bags (bijna alles was schoon op!) kuierde het gezelschap met een hippe Unseen goodie bagaan de arm een paar deuren verder naar Pathé City voor de slideshow vertoning, inclusief twee primeurs! Of eigenlijk drie, als je meetelt dat de Slideluck dia’s voor het eerst werden vertoond in een heuse bioscoopsetting. De andere primeur was dat de foto’s ingeleid werden door hun curatoren – dit jaar waren dat fotograaf Mirjam Bleeker en ontwerper Pieke Bergmans. Zij vertelden, even trots als nerveus, dat bijna alle door hen benaderde fotografen enthousiast hun medewerking hadden verleend, en zich hadden laten inspireren door het thema Unseen. De laatste primeur was een ‘live verbinding’ met een nog niet geboren kindje via echocentrum Echospot – een filmpje van een ongeboren vrucht in de baarmoeder, geheel in lijn met het thema.

De daaropvolgende slideshow was een mooie mix van onderwerpen en stijlen uit alle winstreken. Waaronder ontroerende foto’s van een liefdevol oud koppel in een vergeten Italiaans dorpje, een bijna voorlichtingsfilmpje over de effecten van de zon op je huid, intrigerende beelden van illegaal in Rusland gemaakte geluidsopnames op gebruikte röntgenfoto’s, kunst gebaseerd op Google Streetview, een onderwater time-lapse van het kleurrijke en fascinerende leven op de bodem van de zee, en de invloed van industrie op zijn omgeving in Latijns-Amerika.

Het leverde stof tot nadenken, discussies in de lift en voor de deuren van Pathé City en een nazit in het tegenovergelegen De Balie. En een verlangen naar een volgende editie.

Tot dan!

 

SLIDELUCK Amsterdam V

Sunday | September 27th, 2015

Sociëteit De Kring

Cinema Pathé City 

Facebook

 

Thank you to our sponsors:

Screen Shot 2015-10-07 at 4.02.52 PM              Unseen Photo Fair Amsterdam                   foam_logo

Posted on